Translate

27 Şubat 2019 Çarşamba

Lepistes Kulübü (2007-2019)




Lepistes Kulübü (2007-2019)

2007 yılının Nisan ayında İSAK (İstanbul Akvaryum Kulübü) Forumları'nda başlayan Lepistes Kulübü maceramız, aradan geçen 12 yıllık sürenin sonunda forum misyonunu tamamlamıştır.

Bunun birçok gerekçesi var.

Bir zamanlar, yani internetin ülkemizde kullanılmaya başlandığı 1990'lı yılların sonlarından 2000'li yılların başlarına kadarki süreçte Mirc vardı. İnsanlar Mirc programını kullanarak chat yapıyorlardı.

Yazılımların gelişmesiyle birlikte MSN adlı program hayatımıza girdi. Bu sırada internet siteleri de hızla gelişmekteydi. Yeni arayüzler, güzel tasarımlar oluşmaya başlamıştı.

Birçok internet sitesi, adına "ziyaretçi defteri" dedikleri alanlar hazırlıyorlardı. Siteleri ziyaret edenler, siteyle ilgili fikirlerini bu ziyaretçi defterleri aracılığıyla site yöneticilerine bildiriyorlardı.

Daha sonraki yıllarda forum siteleri ortaya çıkmaya başladı. 2000'lerin ortalarında çok çeşitli konularda forum siteleri arka arkaya kurulmaya başlandı. Otomobil forumları, müzik forumları, siyasi konularla ilgili forumlar ve daha birçok konuda forum siteleriyle birlikte akvaryum hobisiyle ilgili forumlar da kurulmaya başladı.

Ülkemizdeki ilk forum siteleri Bilyap ve Akvaryum.com idi. Sonrasında İSAK kuruldu. Daha sonra AkFo falan derken, 2007 yılında bir grup lepistes tutkunu Lepistes Kulübü'nü kurdular. Bu oluşumda başı çeken ben idim.

2007 yılında Lepistes Kulübü'nün (kısaca LK) kurulmasıyla birlikte lepistes balığı değer görmeye başladı. Eskiden "yemlik balık, ucuz ve basit bir akvaryum balığı" olarak nitelendirilen lepistesler ilgi görmeye başladılar. Zaman içinde LK'dan ayrılan akvaristler de oldu. Türkiye'nin ilk lepistes kulübü LK idi, LK'dan bazı nedenlerle ayrılan kişiler ise Türkiye'nin ilk lepistes derneği olan Türkiye Lepistes Derneği'ni kurdular. Dernek kurucularıyla aramız pek de iyi olmadı. Ama hobi adına olumlu bir gelişmeydi derneğin kurulması.

Lepistes Kulübü'nün forumlarının en etkin olduğu yıllar kanımca 2007-2015 yılları arasındaydı. Bu yıllar içinde çeşitli etkinlikler düzenledik, sponsorlar bulup ödüllü akvaryum fotoğraf yarışmaları düzenledik, yazdık, çizdik, sürekli paylaşımlar yaptık. Hep ürettik. Beğeniler de aldık, bazen insanları küstürüp kızdırdığımız da oldu. Ama biz bu hobi için çok fazla şey yaptık. Lepistes balıklarını sevdirdik, lepisteslerle aynı aileden olup ülkemizde pek fazla bilinmeyen balık türlerini tanıttık. Mesela bunlardan biri endler balıkları idi. Endler balıklarını Türkiye'de ilk besleyen kişilerdenim. Hatta ilk yıllarda edindiğim kolonimin soyundan gelen balıklara halen sahibim.

2010 yılından sonra sosyal medya araçlarının artmasıyla birlikte forumlara olan ilgi yavaş yavaş azalmaya başladı. 2015 yılına gelindiğinde forumlarda yapılan paylaşımlarda ciddi azalmalar meydana geldi. İnsanlar forum sitelerinde paylaşım yapmak veya merak ettiği konuyu araştırmak yerine özellikle Facebook gibi sosyal medya araçlarını kullanarak sormaya başladılar. Bu işin kolay şekli haline geldi. Zaman içinde forum kültürü de azalmaya başladı. Forum kültürü de yerini yavaş yavaş sosyal medya gruplarına ve sosyal medya sayfalarına bırakmaya başladı.

Bununla birlikte Google'ın "mobil görünüm" başta olmak üzere bazı düzenlemeer için dayatmalarda bulunması da can sıkıcı hale geldi. Yani ilk yıllarda Google'daki sıralamalarda en üst konumda bulunan forum sayfamız, sırf mobil görünümle ilgili kodlamalara önem vermeyişimiz (belki de beceremiyor oluşumuz) nedeniyle sıralamalarda çok gerilere düştü. İş öyle bir hal aldı ki tamamen özgün olan makalelerimize ve paylaşımlarımıza rağmen sıralamalarda çok gerilemiştik, ama kopyala-yapıştır yaparak sağdan soldan bir şeyler alan iki günlük siteler sırf mobil görünümle ilgili kodlamalarda iyi oldukları için en üst sıralarda yer almaya başlamışlardı. Bu durum biz üretenler için elbette can sıkıcı olmaya başlamıştı.

Üst sıralardan uzaklaşınca LK'ya olan ilgi de azalmaya başladı. Dolayısıyla Lepistes Kulübü'nün forum sayfası da bundan nasibini almış oldu.

2019 yılına geldiğimizde aklımda bir düşünce yer almaya başladı: "Ayda yılda gelecek birkaç kişi için yıllık yaklaşık 1000 TL'lik hosting gideri mantıklı mı?"

Ve Lepistes Kulübü'nün kuruluşunun 12. yıldönümüne yaklaştığımız 2019'un Şubat ayında hiç de ani olmayan bir kararla forum sayfasını kapatmaya karar verdim.

Bu kararıma üzülenler oldu. Ama yapacak pek fazla bir şey de yoktu. Şahsen para işlerinden çok anlamayışım, reklam olgusundan pek hoşlanmayışım gibi nedenlerle hosting işlerinin devamı için yıllık yaklaşık 1000 TL masraf yapmak istemedim. Dolayısıyla sponsor arayışına da girmek istemedim.

Tamamen amatör bir ruhla (ve yaklaşık 30 yıldır) akvaryum hobisiyle ilgileniyorum. Bu hobiyle ilgilenmeye devam edeceğim. Gücüm yettiğince de alan adımızı (www.lepisteskulubu.org) devam ettireceğim. www.lepisteskulubu.org sitemizdeki önemli makaleleri bundan böyle burada blog sayfası şeklinde güncelleyerek paylaşmaya devam edeceğim.

Son olarak; 27 Şubat 2019 tarihi itibariyle www.lpisteskulubu.org sitesindeki istatistikleri paylaşmak istiyorum:

Ortalama günlük sayfa gösterimi: 11559
Ortalama günlük çevirimiçi üye: 85
En çok çevirimiçi: 4718 (03 Kasım 2018, 23:26:42)
Toplam sayfa gösterimi: 49947459
Toplam Üye Sayısı: 2211
Toplam mesaj sayısı: 71713
Toplam konu sayısı: 9227
Toplam forum kategorisi: 6 genel kategori, 132 alt kategori
Toplam alışveriş ilan sayısı: 350

2007 yılından beri bizleri takip eden, desteklerini esirgemeyen tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.

Onur G. HİTİT
27 Şubat 2019









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Buradan yorum yapabilirsiniz.

LK Poster

LK Poster
Yabani lepistes

LK Poster

LK Poster
Yabani lepistes

Lepistes (Poecilia reticulata)

Lepistes (Poecilia reticulata) «28 Nisan 2007, 02:37:20 tarihli arşivimizden» Lepistes (Poecilia reticulata)    Ailenin en popüler ...